Pénzmágus 2024

Csíkszeredai regionális döntő

Március 16.-n Csíkszeredában a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került sor a verseny első regionális döntőjére. Ebbe a döntőbe a Hargita, Kovászna és Maros megye csapatai kvalifikálhatták magukat, a feladat pedig a csíkszeredai Elit Optika szemészeti vállalkozás esete volt. Az elődöntőbe jutást 25 csapat kísérelte meg a három megyéből, 7 különböző települést és 12 középiskolát képviselve. Egy szakmai zsűri értékelte a beérkező munkákat és úgy ítélte meg, hogy 12 csapat jut be regionális döntőbe, a bejutó csapatok a következő középiskolákat képviselték:

  • Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium - Székelyudvahely – 2 csapat
  • Márton Áron Főgimnázium - Csíkszereda – 2 csapat
  • Salamon Ernő Gimnázium - Gyergyószentmiklós – 2 csapat
  • Joannes Kájoni Szakközépiskola - Csíkszereda
  • Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szaklíceum - Sepsiszentgyörgy
  • Székely Mikó Kollégium - Sepsiszentgyörgy
  • Bolyai Farkas Elméleti Líceum - Marosvásárhely
  • Elektromaros Technológiai Líceum - Marosvásárhely
  • Művészeti Gimnázium - Marosvásárhely

A versenyről

A regionális döntőbe jutó 12 csapatot két 6 csapatos csoportba rendeztük, és mindkét csoportban 5 fős zsűri előtt mutatták be a munkájukat a versenyzők. A csoportok győztesei automatikusan bejutottak a Pénzmágus áprilisben megrendezendő nagydöntőjőbe, illetve a zsűri döntése alapján az egyik csoport második helyezettje is már biztosan továbbjutott.

Az A csoport küzdelmei után a csoport dobogó a következő képpen alakult:
1. 5letElek - Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium – Székelyudvahely – Felkészítő tanár: Lőrincz Edit – Csapattagok: Nyágrus Vivien-Barbara, Máthé Zsolt, Pázsint Botond és Tóth Magor.
2. DreamFlow - Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium – Székelyudvahely – Felkészítő tanár: Lőrincz Edit – Csapattagok: Antonya Zsombor, Kacsó Nimród, Sándor István és Szilágyi Mónika-Mária.
3. Kupecek - Joannes Kájoni Szakközépiskola – Csíkszereda – Felkészítő tanár: Vajda Sarolta – Csapattagok: Fikó Szabolcs, Kiss Nóra, Tódor Nikoletta és Tóth Regina-Erzsébet.

A B csoport küzdelmei után a másik dobogó, pedig a következően:
1. Sons of Tharsis – Márton Áron Főgimnázium – Csíkszereda – Felkészítő tanár: Szabó László – Csapattagok: Bomher Örs, Imets Máté, Nagy Bálint és Gaál Tamás.
2. Inventrix – Márton Áron Főgimnázium – Csíkszereda – Felkészítő tanár: Szabó László – Csapattagok: Herki Gergő, Imre-Madarász Emese, Bíró Kata és Herta Mátyás.
3. Adatmágusok és Részvényesek – Salamon Ernő Gimnázium – Gyergyószentmiklós – Felkészítő tanár: Csata Andrea – Csapattagok: Csibi Eszter, Erszény Alexander, Kedves Attila – János és Koszta Zoltán.
A csoportgyőztesek (5letElek és Sons of Tharsis) a mellett, hogy továbbjutottak, 2.000 lejes díjazásban is részesültek, a két csapat mellett pedig harmadikként az Inventrix nyert jogot a döntőben való szereplésre és részesült 1.000 lej értékű díjazásban.

A verseny esetet adó vállalat, az Elit Optika, is felajánlott egy különdíjat, amelyet a Salamon Ernő Gimnázium másik csapata a KRAB érdemelt ki.

Képek

Intézmény partnerek